keskiviikko 25. heinäkuuta 2007

Takaisin Suomeen ja tilinpäätös

Oltiin toissapäivänä koko ilta lentokentällä. Syötiin, kierrettiin kauppoja ja pelattiin korttia. Kone taisi lähteä ajoissa ja laskeuduttiinpa Suomeen parikymmentä minuuttia etuajassa. Lennot Pariisiin (matkan alussa) ja nyt Helsinkiin lennettiin siis Blue1:lla, liput maksoi Pariisiin 125 euroa ja Helsinkiin 137 euroa. Ateenan lento Roomasta lennettiin Aegean Airlinesilla ja se maksoi 63 euroa. Saavuttiin Helsinkiin joskus neljän aikoihin aamulla ja maisemat ylhäältä oli upeat, aurinko oli juuri nousemaisillaan. Lämpötila oli 15 astetta, joten aikamoinen pudotus Ateenan 42 asteesta.

On kuitenkin oikein mukava palata kotimaahan pitkän reissun jälkeen. Matkalla oppi taas arvostamaan pieniä asioita, kuten toimivaa suihkua kunnon vedenpaineella. Oli myös ihana syödä aamupalaksi kunnon paahtoleipää juustolla ja kinkulla, eikä mitään sokerikuorrutettua kroisanttia marmeladilla ja suklaalla höystettynä. Oma sänky on myös ihan luksusta.

Matka sujui hyvin, pieniä takaiskuja on tietysti aina mutta ei mitään suurempia kuin reililipun katoaminen. Rahaa paloi kuin roskaa, noin 2300 euroa mulla, mutta näin oltiin laskettukin. Päivässä kului hieman reilut 48 euroa, joten pysyttiin juuri ja juuri budjetissa. Siihen lisäksi lento- ja reililiput. Pidettiin Henkun kanssa tarkkaa kirjaa puhelimen Handy Expence -softalla kaikista kuluista, joten tallessa on sentin tarkkuudella kaikki kulut koko reissulta. Tässä tarkempi tilinpäätös, virhemarginaalin pitäisi olla olematon:

Asuminen: 521e
Alkoholi: 45,78e
Bensa: 14,80e
Jätski/makeiset: 45,72e
Kauppa (ruoka): 64,15e
Limu/vesi: 44,44e
Matkaliput (junien lisämaksut, bussit, metrot): 153,55e
Muut: 65,90e
Nähtävyydet (pääsyliput): 40,50e
Netti: 69,05e
Pikaruoka ja ravintolat: 409,65e
Vaatteet (pyykkäys): 5e
Total: 1479,54e

Tähän lisäksi siis Pariisin lento 125e, Ateenan lento 63e, Helsingin lento 137e, kaksi reililippua yhteensä 479e, eli yhteensä 804.

Jos pitäisi vastata, oliko matka kaiken rahan ja vaivan arvoinen, niin varmaankin voisi sanoa että oli, vaikka uudelleen en välttämättä lähtisi samanlaiselle matkalle, ainakaan kaikkiin samoihin kaupunkeihin, mikä toisaalta on ihan luonnollista. Eurooppa on niin kallis paikka matkustaa, ja jos Interrail on joskus ollut halpa tapa matkailla niin ei se sitä ole enää. Varsinkin tuntuu todella typerältä ostaa kokonaan uusi lippu, kun vanha katoaa, vaikka on kopiot ja kaikki kadonneesta. Ja tosiaan Interrail sellaisenaan harvoin riittää, vaan pitää ostaa vielä erikseen paikkaliput, jotka maksavat muutamasta eurosta moneen kymppiin, riippuen junasta. Laskettiin huvikseen että lentämällä olisi tullut jopa halvemmaksi vaikka olisi ottanut huomioon että matkat taittuvat nopeammin ja hotelliöitä tulee enemmän. Vaikka matka oli kallis ja varsin raskas, päivittäin nimittäin käveltiin parhaillaan varmaan parikymmentä kilometria, niin ei se pettymys ollut missään nimessä. Kaupunkeja tuli nähtyä kymmenkunta, lisäksi Kreetalla ne missä pyörittiin autolla ja tietysti ne ohimennen joiden läpi matkustettiin junalla. Kahdeksassa tuli yövyttyä.

Kaupungeista voisin suositella samanhenkisille Valenciaa, Barcelonaa, Nizzaa, Roomaa ja koko Kreetaa. Pariisissa on joitakin merkittäviä nähtävyyksiä mutta itse kaupunki oli pettymys enkä aio sinne palata. Firenzessä on myös joitakin merkittäviä kulttuurikohteita mutta ei mitään mieltäjärisyttävää. Napolia en suosittele kenellekään ja toivon että se pyyhkiytyy maailmankartalta.

Kuvia kertyi mulla lähes parituhatta, lisään niitä sivuilleni kun ehdin valikoida ja muokata. Muuten matka suoritettu, monta uutta paikkaa nähneenä on mukava olla Suomessa ja on aika suunnata katseet uusiin kohteisiin, seuraavaksi olisi vuorossa Aasia. Kim kuittaa.

Ei kommentteja: